Duna mente térsége  

 A tények alapján vitán felül áll, hogy Magyarország gazdaságának "kék banánja" a Duna mente térsége.
Itt vannak az ország legnagyobb és legjelentősebb ipari, energetikai, logisztikai központjai, üzemei. 
A Duna partján lévő 142 településre, 30 városra, 4 megyei jogú városra, a fővárosra, hét megyére kiterjedő térségben vannak hazánk legjelentősebb sport-, kulturális központjai, turisztikai desztinációi. A Duna mente nem tartozik bele az EU-támogatásért és pozíciókért kreált tervezési-statisztikai régiók lehatárolásába. Ennek ellenére valóságos régió, amelynek már a kezdetektől fogva NUTS 2 szintű tervezési-statisztikai régiónak kellene lennie a fővárossal, a hét Duna menti és Nógrád megyével együtt. 

Ez esetben Magyarország NUTS 2 régiói teljes egészében az EU konvergencia régióiba tartoznának és a fel sem merült volna Budapest és Pest megye összekapcsolásának és szétválasztásának problémája. Az EU kohéziós forrásait budapesti és pest-megyei vállalkozások, intézmények, önkormányzatok hasonlóan vehették volna igénybe, mint az ország többi megyéjében, és a nemzeti költségvetést sem terhelte volna. Hogy ez mennyibe került nekünk arra egyszer talán lesz hiteles számítás.  

Magyarországnak még az EU következő pénzügyi ciklusában szüksége lesz a kohéziós forrásokra. 2018-ban lehet kezdeményezni az EU-nál egy, a jelenleginél jobb lehatárolást.

             

Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége
20 éves
1998 - 2018
Alapítás év 1997. Bírosági bejegyzése 1998. 
E-MAIL: mttfsz@gmail.com, titkarsag@mttsz.hu
Levélcím: MTTSZ 1122 Budapest, Csaba u. 8.
Székhely: 1138 Bp.Dagály u.11.

 .